På vores sommerferie i Spanien brugte vi et par dage i Priorat, hvor en af vores dygtige vinmagere holder til, nemlig Judit, som er ønolog hos Morlanda Winery, og som nogle måske vil huske fra vores vinfestival i maj. Her fik vi en rundtur i markerne og vineriet, mens Judit meget overskudsagtigt også diskede op med klassiske spanske tapas.
Det er altid en særlig oplevelse at besøge vinmagerne og forstå baggrunden og historien for den vin, man kun ser i flasker derhjemme. Derfor er disse besøg guld værd for os, ikke mindst når vi herhjemme skal fortælle historierne videre til jer.
Tørke halverer høsten
Besøg hos vinmagere kan på mange måder også være et reality check, især for de, der ikke har prøvet det før. Det går hurtigt op for en, at vin er meget mere landbrug end feinschmeckeri der, hvor vinen laves. Og det er ikke alt, der er lige positivt, for vinmagerne i Priorat og Spanien generelt er hårdt ramt i år. Det har stort set ikke regnet i 2023, og meget af den regn, der er kommet, er nærmest fordampet, før den ramte jorden. Det har betydet, at man forventer, at produktionen hos Morlanda Winery bliver hele 60% mindre i år end normalt.
Hos Morlanda har vi set en vinstok, hvor de nærmeste nabo-vinstokke var visne, fordi den ene vinstok har stjålet næringen fra dem for at overleve. Og vi har set flere vinstokke med druer som rosiner, fordi planten – i mangel på vand – har fået sin næring fra druernes saft for at overleve.
Det er sejt og hårdt arbejde at producere vin, og det må vi aldrig glemme, når vi sidder med et godt glas i hånden.
Om Priorat
Priorat ligger i Tarragona-regionen i Catalonien. Foruden at være et yndet cykelsportsområde, så er de rigtig gode til at lave vin i Priorat.
Der er forskel på Priorat som geografisk område og som vinområde. Det geografiske Priorat dækker nemlig over vinområderne Priorat og Montsant. De to områder kan ses som et “spejlæg”, hvor Priorat er æggeblommen og Monsant, med sine omkringliggende bjerge, er æggehviden. Priorat har cirka 92 vinhuse, som er en del færre end Montsant, der producerer næsten dobbelt så meget vin.
Priorat er ikke ligefrem et gæstfrit område med sine mange højder og bjergveje og isolerede placering. Det har måske været medvirkende til, at området først sent fik sin anerkendelse.
Vine fra Priorat
Ved årtusindeskiftet var Priorat et ret ukendt vinområde, men i dag produceres nogle af Spaniens bedste og dyreste vine her. Priorat har da også opnået DOQ-appellation (Denominació d’Origen Qualificada), også kaldet DOCa (Denominación de Origen Calificada), som de modtog i år 2000 – kun foregået af Rioja, som modtog DOCa i 1991.
Priorat ligger 100-700 meter over havets overflade. Varmen og højden er medvirkende til, at vinene sædvanligvis har en høj alkoholstyrke, er mørke og fyldige og forholdsvist lave i syre, dog uden at de bliver marmeladeagtige i smagen. Samtidig medvirker jordbunden, som overvejende består af brun skifer (llicorella), til, at vinene får en vis mineralitet.
I Priorat dyrkes Cabernet Sauvignon, Carineña, Garnacha, Garnacha Blanca, Garnacha Peluda, Macabeo, Merlot, Predro Ximénez, Syrah, Viognier og Chenin Blanc. 93% af druerne, der dyrkes i Priorat, er rødvinsdruer, og Garnacha og Carineña udgør cirka 65%.
Morlanda Winery
Morlanda her eksisteret siden 1997 og ligger i Bellmunt, Priorat. Efter cirka 20 minutters kørsel på smalle bjergstier når du frem til det smukke vinhus, som ligger isoleret og uforstyrret i et smukt, kuperet landskab. Her arbejder Judit, Morlanda’s ønolog, og resten af Morlandas lille team, og her producerer de vin med hjertet i fantastisk kvalitet.
Morlanda Winery har kun været hos Allerød Vinhandel et par år, men romancen har allerede vokset sig stor, og vi er vilde med både vinen og Morlandas meget autentiske tilgang til vinproduktion.
Senere vil der være flere spændende vine på vej hjem fra Morlanda, men lige nu kan du finde følgende vine på shoppen:
Desuden har vi få flasker tilbage i butikken af disse:
- Vol de L’aliga Blanc
- Prior Terrae Tinto 2019 (økologisk)
- Morlanda Tinto 2019 (økologisk)